2021-07-02 08:26:51• hírek • Szatmár.ro

Háromnyelvű kiadás mutatja be Szatmár megye utolsó fazekasmesterének munkásságát

Csütörtökön, 17 órakor mutatták be az avasfelsőfalui szabadtéri múzeumban Maria Carmen Sas Az égetett agyag hevében című kiadványát, mely Szatmár megye utolsó fazekasmesterének, Istvánfi Gézának a pályafutását mutatja be. A kötet különlegessége azonban nem csak abban áll, hogy egy egészen kivételes, ősi mesterség művelőjével ismerteti meg az olvasót, hanem abban is, hogy mindezt három nyelven, magyarul, románul és angolul teszi meg.

„A fazekasság története egyidős az emberiséggel. Úgy mondják, testünket is agyagból formálta az isteni alkotó. Az emberek évezredeken át, miközben megmunkálták és időtlenné tették a kemence tüzében, keresték az agyag titkait. Talán nem véletlen az sem, hogy Vámfalu, Istvánfi Géza fazekasmester szülőfaluja közelében, Aranyosmeggyesen található az ókori barbár Európa egyik legnagyobb fazekasközpontja. A fazekasság nem csupán egyszerű, a napi megélhetést biztosító mesterség, mert a dombokból kibányászott különleges föld él, és a tűzkeresztség révén nyeri el az örökkévalóság felkavaró erejét. Géza mester a családjában ismerte meg ennek az ősi mesterségnek a titkait. A kemencék melegében nőtt fel, és kezei között az agyag megdolgozása egy éppoly titokzatos, mint látványos foglalkozássá vált” – ismertette a kötetet Robert Laszlo, a forrásközpont vezetője.


A háromnyelvű album ismertetése után Istvánfi Géza bemutatót is tartott a résztvevőknek, mi több, a fazekasmester vezetésével ők maguk is kipróbálhatták az agyagformálást.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: